tirsdag 3. mai 2011

Gullmuseet i Bogota - og 1års bursdagsfeiring.

Hele ettermiddagen og kvelden i går kosa vi oss i lag med familien Midttun, som vi også var sammen med her på Halifax for 6 år siden.Og de andre familiene her på hotellet. Et australsk par som hadde sin siste kveld her, spanderte rosèvin på de voksne - så det blei litt seint. Men alikevel var vi oppe kl 630 i morges for å ta farvel med Ingeborg, Sara, Kjersti og Øyvind. De reiste i dag til Pereira for å hente lillebroren.

I dag reiste vi med Jorge til Gullmuseet nord i Bogota.Jorge hadde en tur med den australske familien som skulle hente de siste papirene før de kan reise til den australske ambasaden i Chile for å få australsk pass. Dette tok mye lengre tid enn ventet- så da -jorge kom for å hente oss var han forsinka og litt stressa.Veien til gullmuseet er ganske kronglete og med mange svinger. Så vi burde selvfølgelig ha tenkt på å gi reisesyketablett til Julie som veldig lett blir bilsyk. Men det var  det selvfølgelig ingen som kom på før det var for sent. ... Med en Jorge som stressa og skulle kjøære inn litt tid og med en gammel bil med myke fjæringer på disse veiene. Endte det som det måtte. Så med et varierende utvalg av skiftekle - ei nyinnkjøpt bukse av Jakob som tilfeldigvis lå i sekken fra i går- og med Jakob si nye jakke (Jakob måtte gå i t- skjorte og ytterjakke) kunne vi fortsette turen. Men Julie var ikke i form mens vi var på gullmuseet - og sov hele veien tilbake. Men da vi kom til Halifax var hun helt klar for fart og moro igjen.

Jakob syntes gullmuseet var en spennende plass. Her får man historien om de colombianske indianerne. Hvordan de levde, ulike ritualer, utsmykkninger osv. Det meste av det som er utstilt i det tre etasjer høye bygget - er gullskatter etter disse indianerene. Den siste" idianer-byen"  ble oppdaget i Colombia (nær Santa Marta der vi var i 2004) så sent som i 1975: Ciudad Perdida , Lost City, selv om  den lokale urbefolkningen alltid visste den var der og fortsatt anser det som et hellig sted. Byen ble bygd mellom 600-900 e.Kr., og mellom  2000-4000 mennesker antas å ha levd der. 
A second Oro-museum

I dag var det Jakob som var fotograf - og han tok bilder av det som han syntes var det mest spennende og de fineste "skattene":








Denne innskjøen ligger ikke langt fra Bogota.
Og har fra gammelt av vært brukt av inianere til å ofre gull til gudene. Da spanjolene inntok landet brukte de dynamitt for å sprenge ut utløp for vannet, og prøvde å tømme innsjøen for vann. For på denne måten hente ut offergavene (gullet )og smelte det om. Spanjolene fikk tak i mye gull. Men ikke alt. Noe av dette er utstilt på Gullmuseet. Vi skulle gjerne tatt turen opp til sjøen. Men det får bli en annen gang. Denne gangen strekker ikke tiden til...



Da vi kom tilbake til Halifax sprang Bjørn bort til Pebe Ganga, rett bort i gata her for å kjøpe en gave til Maria Isabell som fyller 1 år i dag, mens jeg fant frem bursdagsklær til Jakob og Julie. Og vips så var vi klare for feiring med bursdagssang  både på norsk, spansk, dansk, engelsk og svensk. Og en fantastisk bursdagskake...
Maria Isabell og familien reiser forresten til Norge på samme fly som oss på torsdag.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar